Tryckimpregnerat virke Påras-KESTOPUU®  är det bästa valet då en träkonstruktion kommer i kontakt med mark eller vatten eller då den på annat sätt utsätts för vädrets påfrestningar. Tryckimpregneringen ger bättre väderbeständighet och ökar avsevärt virkets livslängd. Skyddsmedlet som används vid tryckimpregneringen är ett kopparmedel; Wolmanit CX-8. Mängden skyddsmedel anpassas enligt de krav som användningsområdet ställer.

 

Påras följer Nordiska Träskyddsrådet NTR:s standard för tryckimpregnering och processen kontolleras kontinuerligt av Finotrol Oy. Tryckimpregnerat virke tillverkas i två klasser, NTR-A och NTR-AB. Informationsblad på virkespaketen samt små lappar på enskilda bräder och plankor ger information om  i vilken klass virket är impregnerat.  

 KESTOPUU®-AB, NTR-AB

Gula lappar med texten NTR-AB visar att virket är lämpligt att använda ovan mark.

 

KESTOPUU®-A, NTR-A

 

Vita lappar med texten NTR-A används för virke som utsätts för stora påfrestningar och som kommer i direktkontakt med mark och vatten.

 

 Påras-KESTOPUU® tillverkas i grönt och brunt

Skyddsmedlet som används vid tillverkningen av Påras-KESTOPUU®  ger virket en grön färg, men virket kan nu även fås i en vacker brun nyans genom att brunt pigment tillsätts i tryckimpregneringsprocessen.  

 

Ytbehandling

Påras-KESTOPUU®  behöver ingen ytterligare behandling för beständigheten men för att virkets utseende ska bibehållas bör virket behandlas med t.ex. lämplig träolja vid behov. Man kan även måla tryckimpregnerat virke men det bör vara torrt innan ytbehandlingen sker. Därför bör man helst vänta en säsong innan man ytbehandlar nytt virke.

 

Återvinning

I priset för tryckimpregnerat virke ingår alltid en återvinningsavgift. Virke som tagits ur bruk bör föras till en återvinningsstation. 

Demolite Oy sköter återvinningen av tryckimpregnerat virke för hela Finland.

 

 Påras-KESTOPUU®

Terassbräder

Deckingprofil, finns 95mm och 120mm breda

MER INFORMATION OM TRYCKIMPREGNERAT VIRKE OCH BYGGNADSBESKRIVNINGAR HITTAR DU PÅ KESTOPUU®

 

 

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba